Kartul Soome

1,50 

107.8 laos

Kood: 6161 Kategooria: Silt:

Kirjeldus

Kartul on meie toidulaua üks tähtsamaid põhitoiduaineid. Kartuli mugulad sisaldavad 14-37% tärklist; kuni 2% täisväärtuslikku valku; õun-, sidrun- ja oksaalhapet; vitamiinidest B1 (0,11 mg%), B2 (0,06 mg%), B6 (0,6 mg%), E, D, K, PP (1,2 mg%), C (26-42 mg%), U, karotiini (11-56 mg%); pektiinaineid; mineraalainetest kaaliumi (568 mg%), fosfori (54 mg%), kaltsiumi (12 mg%), magneesiumi (20 mg%), rauda (0,8 mg%), tsinki, niklit, koobaltit, joodi, kestainet (20-25%). rnKartuli süsivesikuks on põhiliselt tärklis, mis koos kartuli vitamiinide, mineraalainete ja mikroelementidega on just see, mida organism vajab.Peale kergesti omastatavate kartulivalkude ja süsivesikute on oluline kartuli ligi 2,5protsendiline kiudaine sisaldus. Kiudained ei lõhestu seedimisel ning on erakordselt paisuvad. Nad imevad endasse vett, samuti mürk- ja jääkaineid, ergutavad soolestiku tööd ning soodustavad ainevahetu